Te bereiken op:  Ma‑Za  08:00‑20:00   Zondag gesloten
Bel ons op:  078 203 2045

Wat is het verschil tussen een SSD en een HDD (harde schijf)

Computer Frustratie > Blog > Uitleg > Wat is het verschil tussen een SSD en een HDD (harde schijf)
Wat is het verschil tussen een SSD en een HDD (harde schijf)

Wanneer u tegenwoordig een computer of laptop uitzoekt op internet of in de winkel heeft u steeds vaker de keuze uit een SSD (soms ook wel M.2 SSD) of een HDD ofwel harde schijf. Wat is een SSD precies en waarom is de opslag capaciteit vaak veel kleiner (vaak 128 GB) in tegenstelling tot een HDD (vaak 500 GB tot 1 TB)?

Wat is een SSD?

Een SSD is de vervanger van de (ouderwetse) harde schijf. Vanaf het moment dat moderne computers hun intrede deden maken deze gebruik van de welbekende harde schijf. Dit is het onderdeel in de computer waarop alle data worden opgeslagen. De harde schijf bestaat uit een behuizing met daarin een ronddraaiende schijf (meestal 5400 of 7200 toeren per minuut) waar een laserkop de data razendsnel uit kan lezen.

Dit kan echter nog veel sneller met een SSD. Een SSD bestaat uit een schakeling van chips zonder bewegende/draaiende onderdelen. De data op de chips kan daardoor velen maken sneller geraadpleegd worden, tot wel 10 keer sneller. Op een harde schijf is de leessnelheid ongeveer 50 Mbps (megabyte per seconden) waar een SSD dit tot wel 500 Mbps kan.

Wat is een M.2 SSD?

Normale SSDs zijn nu zo’n 10 jaar op de markt en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Vandaag de dag worden er daarom ook laptops of computers met een M.2 SSD geleverd. Een M.2 SSD wordt direct op het moederbord aangesloten zonder tussenkomst van een (SATA) kabel die een normale harde schijf en SSD nog wel nodig hebben. Hierdoor worden de lees- en schrijfsnelheden nog velen malen hoger namelijk tot wel 3500 Mbps lezen en 3300 Mbps schrijven. Vergelijk dit eens met de 50 Mbps die een normale harde schijf biedt.

Waarom zijn SSDs vaak kleiner dan HDDs?

SSDs zijn eigenlijk helemaal niet kleiner maar wel duurder om te maken. Daarom worden laptops en desktops met een SSD vaak geleverd met een kleinere opslagcapaciteit om de kosten te drukken.

Kostenverschil per Gb (gigabyte)

De kosten per Gb waren 10 jaar geleden 1 euro voor een SSD tegenover 0,10 euro per Gb voor een harde schijf. Momenteel is dit al teruggebracht naar 0,30 euro per Gb voor een SSD tegenover 0,10 euro per Gb voor een harde schijf.

Overigens is het weinig van onze klanten ooit gelukt om de 500 GB tot 1 TB op zijn of haar harde schijf volledig op te maken en kunnen klanten met een 256 GB SSD prima uit te voeten. Daarom upgraden wij ook bijna altijd een computer of laptop met een kleinere SSD als blijkt dat de klant veel ruimte op zijn of haar harde schijf over heeft.

Wordt een computer met SSD niet meer traag?

Die kans is inderdaad een heel stuk kleiner tot misschien zelfs wel helemaal niet. Dit heeft te maken met de fragmentatie is SSDs niet ondervinden. Harde schijven hebben wel last van fragmentatie waardoor deze zo nu en dan gedefragmenteerd dient te worden. Doordat een SSD geen ronddraaiende schijf meer heeft kan de data zonder tijdsverlies worden geraadpleegd en is defragmentatie niet meer nodig.

Tijd voor een SSD?

Wordt het na het lezen van dit artikel hoogtijd voor een SSD of wilt u hier meer over weten? Raadpleeg dan deze pagina.

Geef een reactie

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


Een webanalyse-pakket vergelijkbaar met Google Analytics. Het gebruik van Matomo in tegenstelling tot Google Analytics is een bewuste keuze. Doordat er geen cookies van Google en Facebook op onze website aanwezig zijn (dus ook geen Vind-ik-leuk-knop) wordt uw bezoek aan onze website niet door Google of Facebook vastgelegd en draagt onze website niet bij aan de datahonger van deze (reclame)bedrijven.

Decline all Services
Accept all Services