Te bereiken op:  Ma‑Za  08:00‑20:00   Zondag gesloten
Bel ons op:  078 203 2045

Uitleg: Hoe vaak is defragmentatie nu echt nodig?

Computer Frustratie > Blog > Uitleg > Uitleg: Hoe vaak is defragmentatie nu echt nodig?

In de 8 jaar dat ik nu bij klanten thuis computer en laptop diensten lever heb ik ontdekt dat er nog al wat misverstanden zijn over het defragmenteren van computers en laptops.  Allereerst, wat is defragmenteren ofwel optimaliseren (de nieuwe term vanaf Windows 8) ook alweer?

Sinds jaar en dag is het al mogelijk om je computer te defragmenteren, dit is het terugdraaien van de fragmentatie van bestanden op de harde schijf. Gedurende het gebruik van een computer of laptop worden er programma’s geïnstalleerd en verwijderd, hetzelfde gebeurt met persoonlijke bestanden, door deze bezigheden treedt er fragmentatie op. De defragmentatie hersteld dit proces en zet alle data op de harde schijf weer in de juiste volgorde.

In Windows 10 kan de defragmentatie gestart worden door op Start te klikken en vervolgens te zoeken naar Defragmenteren, daarna verschijnt het onderstaande resultaat in het Startmenu.

Nu heb ik in de afgelopen tijd klanten horen zeggen dat zij van een handige buurjongen of neef de tip kregen om elke week of soms zelfs elke dag de computer te defragmenteren, dit is hoe aardig uw neef of buurjongen ook is, niet nodig.

Fragmentatie van een computer of laptop duurt namelijk wel eventjes, ook als u de PC intensief gebruikt. Wanneer u een nieuwe computer koopt kan het zomaar een half jaar tot drie kwart jaar duren voordat u merkt dat deze wat trager begint te lopen, dit komt mede door fragmentatie. U kunt dus ook een dusdanig tijdsbestek aanhouden voordat u de defragmentatie herhaalt. Wanneer u weinig tot geen verschil merkt is er nagenoeg altijd iets anders aan de hand, in sommige gevallen bijvoorbeeld een kapotte harde schijf, een storing die nog steeds regelmatig bij ons voorbij komt.

Geef een reactie

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


Een webanalyse-pakket vergelijkbaar met Google Analytics. Het gebruik van Matomo in tegenstelling tot Google Analytics is een bewuste keuze. Doordat er geen cookies van Google en Facebook op onze website aanwezig zijn (dus ook geen Vind-ik-leuk-knop) wordt uw bezoek aan onze website niet door Google of Facebook vastgelegd en draagt onze website niet bij aan de datahonger van deze (reclame)bedrijven.

Decline all Services
Accept all Services